למה צריך הפקת חינה?

לכל עדה יש את המסורת שלה אולם מבין כל המסורות השונות ללא ספק חינה היא המוכרת והנפוצה מכולן. לרבים הפקת חינה מתקשרת אל עדות המזרח בכלל ואל העדה המרוקאית בפרט, אולם כבר מזמן חוגגים את החינה גם מי שאינו יוצא מרוקו. חינה נחגגת לפני הנישואין ובאה לסמל את המעבר של בני הזוג מחיי הרווקות אל חיי הנישואין. יש בחגיגה הרבה מן המסורת והמנהגים כגון התלבושות, האוכל, התפאורה ועוד. הפקת חינה מקצועית צריכה לכלול את כל האלמנטים האלו על מנת שהמסורת תעבור לדור ההמשך. אם בעבר היו חוגגים את החינה בבית הורי הכלה הרי שכיום החינה נחגגת באולם אירועים או במסעדה גדולה, יש המקפידים על הפקת חינה מסורתית ומפוארת שאינה נופלת מאירוע החתונה עצמה.

מה כוללת הפקת חינה?

כפי שציינו אירוע החינה מאפשר לשמור על המסורת, על מנהגים, מאכלים ותלבושות. חשוב להבין כי חינה אינה עוד אירוע, יש משמעות עצומה גם מבחינת המסורת וגם מבחינת הדת בכל הנוגע לחגיגת החינה. חברה שמתמחה בביצוע הפקת חינה חייבת להיות בעלת ידע והבנה בכל המנהגים הכרוכים בכך. אם בעבר המנהג היה שהורי הכלה היו מארחים בביתם את הקרובים והמכרים הרי שכיום עורכים את החינה באולם אירועים. אמנם מצד אחד יש שוני בין אופן הפקת חינה בימינו מול העבר אך יחד עם זאת עדיין יש הקפדה על מנהגים וסממנים של העדה. אלו חלק מהדברים עליהם שמים דגש בעת הפקת חינה:

עיצוב אולם - להבדיל מימים עברו את החינה חוגגים באולם אירועים, יש כאלו המשקיעים בחינה הרבה יותר מאשר באירוע החתונה עצמה. עיצוב חינה עם דגש על עיצוב האולם לרוב יכלול את עיטור הקירות ועמודי האולם, פורשים שטיחים כבדים ומעצבים את כלל האולם באופן המדמה אירוע חינה בימים עברו.

תלבושות לחינה - הכפתן, הגלביה הם רק חלק קטן מכלל התלבושות לחינה, חלק מתהליך עיצוב האולם הוא עיצוב האורחים ובכלל זה תלבושות לחינה מסורתיות לכל באי האירוע.

אלמנטים מסורתיים נוספים - שימוש באלמנטים מסורתיים מחזק את הקשר אל המסורת, אלמנטים כגון שוק מרוקאי, טלמון, אוהל מרוקאי ועוד, כל אלו נועדו לשמר את המסורת של חגיגת חינה מימים עברו.

אוכל - אי אפשר לחגוג חינה ללא אוכל מסורתי, האוכל המסורתי כולל אורז שמסמל שפע, מתוקים למיניהם ועוד. המאכלים המסורתיים הם בעלי משמעויות רבות כמו למשל האורז והקוסקוס שמסמלים שפע וברכה.

מה כולל טקס החינה?

העולם שלנו התקדם פלאים אולם היסודות הבסיסיים שלו עדיין מונחים על מסורת וכללי העבר. כך גם טקס חינה הנחגג היום בדומה לעבר אך עם שוני מהותי, בימים עברו נהגה משפחת הכלה לארח את משפחת החתן ואת הקרובים ביותר לעריכת טקס חינה מפואר,, ססגוני ומלא במאכלים וכל טוב. הכלה המיועדת בליווי חברותיה ובנות משפחת היו הולכות למקווה לטבול ולהיטהר ותוך כדי כך המלוות היו מחלקות ממתקים וסוכריות לשאר הנשים. המטרה היא לפרסם בכל פה על הנישואין הקרבים. לאחר הטבילה במקווה הבנות מגיעות לבית הכלה וסובבות את הבית 7 פעמים, לאחר מכן הן נכנסות הביתה וטקס החינה מתחיל. אם הכלה מכינה את העיסה על ידי עירוב אבקת חינה עם מים והכנסת מטבעות לעיסה.  את התערובת של חינה מכינות רק נשים שאינן אלמנות או עקרות על מנת לשמור על ברכת המזל והפוריות. המטבעות מסמלות את ברכת השפע והפרנסה הטובה. החינה נחגגת בשמחה רבה עם הקרובים והיקרים ביותר, בטקס עצמו נוגשים מאכלים מסורתיים מתוקים ומאפים. חשוב לציין כי היום החינה לרוב לא נחגגת בבית הורי הכלה אלה באולם או מסעדה. 

איך בוחרים היכן לערוך את טקס החינה?

ישנן מספר גורמים המשפיעים על בחירת המיקום המתאים ביותר לטקס. מבין הגורמים הבולטים אנו מבחינים בכמות המוזמנים, מיקומם הגאוגרפי, ואופי האירוע.
לרוב חינה מיועדת לבני משפחה וחברים קרובים. מכיוון שאירועי החינה ברובם אירועים מצומצמים המיקום בו יערך הטקס יהיה אולמות אירועים קטנים או מסעדות כאשר המקפידים על אירועי חינה ועל המסורת ידאגו לקשט ולעצב את המקום בו הטקס יערך על פי חוקי המסורת. לדוגמה חינה מרוקאית תשפיע על עיצוב האולם בכך שריצפת האולם תעטה שטיחים מפוארים וכבדים, יוקם אוהל מרכזי שבו החתן והכלה ישבו על ספת המחותנים המהודרת ובטקס חינה טוניסאית מעדיפים להשאיר את הרחבה פתוחה ככל האפשר על מנת שטקס "שישתה ל חנה" - (טקס הנעליים) הידוע ושכולל את סלסלת הנצרים עם 7 זוגות הנעליים שמסמלות את ברכת האירועים הכוונה שכל זוג נעליים מתאים לאירוע משלו החל נעלי בית ועד לנעליים יוקרתיות. יעבור בצורה חופשית יותר.והקהל והמוזמנים יהנו עוד יותר.


המלצות - לא לפספס

מאגר פרויקטים חדשים ויד שנייה ברחבי הארץ באתר כאן בונים ישראל >>